Vlees recepten in de maaltijdbox

Ken jij de verschillende maaltijdboxen al die je in Nederland kunt bestellen? Zoals die van HelloFresh of Ekomenu? Je hebt vegetarische maaltijdboxen, biologische boxen, kindvriendelijke pakketten en zelf boxen voor gezinnen en ouderen. In deze maaltijdboxen zitten ingredienten en recepten voor heerlijke gezonde maaltijden. Te vergelijken met bijvoorbeeld verspakketten uit de supermarkt.

Waarom een maaltijdbox?

Het grote voordeel van een maaltijdbox is de snelheid waarmee je gerechten op tafel kunt zetten. Heerlijk snel, in een handomdraai, een voedzame gezonde maaltijd op tafel zetten. De gerechten die je wekelijks kunt kiezen zijn heel divers en de variatie is enorm. Of je nu een box van Hello Fresh of marley spoon, de krat of familiebox hebt besteld; het wordt sowieso smullen.

Wat is de populairste maaltijdbox?

In Nederland is HelloFresh de meest populaire maaltijdbox met de meeste klanten en het grootste assortiment aan recepten en boxen. Dit vind je o.a. terug in de geweldig beleving die je bij dit product krijgt. Recepten kiezen via de app bijvoorbeeld, gaat snel en zonder problemen. Je zit ook nooit vast aan een abonnement. Hieronder vind je enkele populaire recepten uit de maaltijdbox.

Kalfsrolletjes met asperges

Een sterk recept, een goed huwelijk voor een asperge,
het is mooi van smaak en heel verleidelijk. Ik ga uit van twee rolletjes per persoon.


Dus voor vier personen: Kook 16 asperges ongeveer 10 minuten met een blokje bouillon (kip) en laat ze drogen op een schone (!) theedoek. Verwarm 150 gram gezeefde tomaten uit blik en voeg wat basilicum toe (liefst vers). Hak een bosje peterselie en een teentje knoflook fijn. Je hebt acht plat geslagen kalfsbiefstukjes van elk een ons. Leg op elk biefstukje een plakje kaas (Pardano is een aanrader) en een plakje York ham. Leg in het midden twee asperges. Rol de biefstukjes op en prik het geheel vast met een satéstokje. Zout de rolletjes licht aan de buitenkant en haal ze door de bloem. Bak ze goudbruin in een koekenpan met Bertolli en een theelepel roomboter. Blus af met een half glas rode wijn (ik gebruik hier ook wel een rosé voor, mits het een goede is), laat de wijn verdampen en voeg nog wat zout en peper toe. Giet de tomatenprut erbij en laat het geheel nog even wennen aan elkaar. Serveer met pasta of wilde rijst.

‘n Florentijns eitje

Voor twee personen. Sla vijf bio-scharrel eitjes stuk in een kom en meng ze met een garde gedurende een minuut. Klop er wat room doorheen en een eetlepel(tje) gevogelte bouillonpoeder. Het mengsel wacht nog op vers gemalen peper. Laat het geheel wat wennen aan elkaar op een hoekje van het aanrecht.

Snij 75 gram bacon in stukjes, snipper drie rode uitjes fijn en snij een halve winterpeen in dunne sliertjes. Bak dit samen fruitig aan. Laag vuur. Een grote anti aanbak koekenpan verwarmen met een weinig Bertolli; als de olie licht schuimt het eimengsel erin gieten en vrijwel onmiddellijk het vuur laag draaien. De omelet stolt zo in alle rust. Bak ondertussen in koekenpan 200 gram mager rundergehakt (of twee tartaartjes) rul aan met wat verse knoflook, groene kruiden (oregano) naar smaak, zeezout, verse nootmuskaat en wat kruidnagel. Afblussen met heet water en een theelepeltje tomatenpuree. (als je in the mood bent kun je het water vervangen voor een staartje rode wijn wat je nog ergens hebt staan) Vermeng dit met het bacon, ui en peen mengsel en laat deze ragout nog even wat prutten.

Verdeel de ragout over de omelet (die nog niet helemaal gestold is) en strooi er wat parmezaan over. Een optie is om het geheel nog even in de oven onder de hete gril te parkeren, maar realiseer je dat de parmezaan niet echt gemakkelijk smelt dus houdt het in de gaten. Serveer met zelf gebakken brood, veel liefde, de juiste muziek, en natuurlijk een tongstrelende wijn. En dan hebben we het over de avond. Maar het kan ook in de ochtend met jouw lief, sterke koffie, een pianoconcert van Liszt, de Volkskrant en een hond aan je voeten.

Ham-kaasrolletjes met spinazie

Mooi door z’n eenvoud. Onvoorstelbaar lekker buiten, in de zomer, in gezelschap van een lichte rosé of een kruidige witte wijn. Maar ook niet te versmaden in de winter wanneer je na een wandeling door de bossen voor het open vuur plaats neemt en nipt aan een krachtige Rioga. (alleen, hoe kom je dan aan de verse spinazie??? Voor alles is een oplossing, neem dan ricola sla, bij AH het gehele jaar te krijgen) En natuurlijk is het ook een heel fantastisch voorgerecht.

Besmeer mooie plakken prosciutto cotto (Italiaanse ham) rijkelijk met robiola (Italiaanse kaas). In elke Italiaanse speciaalzaak te verkrijgen en in sommige AH’s. Bedek dit met verse spinaziebladen en rol de plakken op. Leg de rollen op een serveerschaal. Maak in de keukenmachine een sausje van 80 gr olijfolie, 30 gr gorgonzola, een snufje zout, paprikapoeder en een bos (echt heel veel) gehakte peterselie. Schenk dit over de rolletjes. Serveer meteen, waarmee ik bedoel dat je dit gerecht niet op voorhand moet klaarmaken. Dat gaat ten koste van de smaak en de versheid. Dit sausje is overigens ook heel lekker over een salade of over gekookte nieuwe aardappeltjes! Plaats hem bij je favoriete dressings.

Zuurkoolschotel in de oven

Mijn favoriete stamp en met zo’n heerlijke knapperige korst uit de oven een regelrecht feest!

Kook voor vier personen 1,5 kilo aardappeltjes, (kruimig soort) in kippenbouillon. Maak er een goede puree van door de aardappeltjes te mixen met wat melk, klontje roomboter en flink wat nootmuskaat. Ondertussen staat de zuurkool (vers of uit een pak) te prutten met wat magere spekjes, een scheut room en met een flinke bodem water. De vleesprut maak je als volgt. Braad 500 gram rundergehakt rul aan met zout en peper naar smaak. Zorg dat het vlees lekker bruin wordt, dat komt de smaak van de jus ten goede.

Voeg paprikapoeder toe, twee eetlepels voorgebakken uitjes (je mag ook vers gebakken uitjes verkiezen), het sap van een geperste sinasappel, beetje bruine suiker, flinke theelepel sambal badjak, klein scheutje ketjap en een flinke scheut ketjup. Het lijkt een ‘’drukke’’ combinatie, maar het is heerlijk, proef maar! Op smaak afmaken met een of meerdere van de ingrediënten. Zorg dat de vleesprut redelijk ‘’nat’’ blijft! Zet de oven aan op 180 graden. Vul een ovenschaal met eerst de laag zuurkool, dan de vleesprut en vervolgens de aardappelpuree. Beetje boter over de puree, en dan goudbruin bakken in ongeveer een half uur tot drie kwartier. Goed glas witte wijn erbij en een dikke bonbon bij de koffie. (om de zure smaak weg te werken).

Plaats een reactie